Kennisbank 5 Zaaien 5 Wanneer een warmtemat gebruiken voor het ontkiemen van planten

Wanneer een warmtemat gebruiken voor het ontkiemen van planten

Ik wil graag een warmtemat gebruiken voor het ontkiemen van mijn zaden. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen? In deze blog gaan we samen kijken naar het effect van warmte, maar ook naar het principe achter het natuurlijke proces van het ontkiemen van zaden. Hoe ontkiemen zaden? Elk zaadje heeft specifieke omstandigheden nodig om [...]

Door thefarmdream

zaad starter warmte mat

Ik wil graag een warmtemat gebruiken voor het ontkiemen van mijn zaden. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen? In deze blog zullen we samen kijken naar het effect van warmte, maar ook naar het principe achter het natuurlijke proces van ontkiemen van zaden.

Hoe ontkiemen zaden?

Elk zaadje heeft specifieke omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaden ontkiemen in het voorjaar, en andere zaden pas als het echt warm wordt. Wanneer je zelf zaden gaat zaaien, is het belangrijk om te weten welke zaden welke omstandigheden vereisen om zoveel mogelijk zaden succesvol te laten ontkiemen.

Op basis van het moment van ontkieming kunnen we de zaden in verschillende groepen verdelen. Wanneer je een warmtemat wil gebruiken is het belangrijk om dit te weten. In deze blog zullen we ons vooral richten op de koude kiemers, en de warme kiemers.

groene boom in de buurt van groene planten

In de natuur vallen de zaden op de grond aan het einde van de zomer, wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. De zaden zijn in rust want de winter komt eraan en ze moeten wachten op het juiste moment om te ontkiemen want in de meest gunstige omstandigheden hebben ze de grootste overlevingskans. In de herfst dalen de temperaturen, en in de winter vriest het zelfs een paar dagen. De zaden koelen af tot onder het vriespunt. In deze tijd zal geen enkel zaad ontkiemen. Na de winter begint de aarde echter op te warmen, de zaden voelen de warmte van de zon, en vaak ook het licht (een ander zeer belangrijk element). Dit is een teken dat de winter ten einde loopt. Voor de zaden is dit een teken dat er gunstige omstandigheden aankomen.

Leuk weetje; wist je dat zaden een gevoel voor zwaartekracht hebben en dit gebruiken om naar de top uit te lopen?

Het is tijd om te ontkiemen!

We gaan deze zaden zelf zaaien. De zaadtelers oogsten de zaden aan het eind van de zomer en tegen de lente kopen wij deze zaden in verzegelde zakjes in de winkel. Vol enthousiasme zaaien we deze zaadjes op de vensterbank en wachten geduldig af. Er gebeurt niets. We wachten nog wat langer, misschien zijn we te ongeduldig. Misschien hebben ze een beetje meer water nodig. We geven meer water en de boel begint te schimmelen. Geen succes met deze zaden helaas, het moeten slechte zaden zijn geweest. Teleurgesteld gaan we verder met andere zaden, of kopen we nieuwe. Als zaden niet ontkiemen hebben we waarschijnlijk iets verkeerd gedaan.

Als wij hadden geweten wanneer wij deze zaden moesten zaaien en welke voorwaarden zij nodig hadden om te ontkiemen, zouden ons werk en ons wachten niet tevergeefs zijn geweest. Bovendien zijn we vaak teleurgesteld en gedemotiveerd als iets niet lukt. Erg jammer, terwijl je weet dat het zo eenvoudig op te lossen is!

Dus hoe kunnen we deze zaden zaaien?

Het enige wat we hoeven te doen is het natuurlijke proces imiteren. Als we bijvoorbeeld ridderspoor zaaien, leggen we een aantal van de zaden die we gaan zaaien een week of twee in een zakje in de vriezer. Daarna halen we de zaden eruit en laten we ze bij kamertemperatuur ontkiemen in zaaibakjes.

je kan ook de natuur zijn werk laten doen en de zaden in februari zaaien, bijvoorbeeld onder glas of in een plastic kweektent. De zaden zullen ontkiemen op warmere dagen als gevolg van temperatuurschommelingen. je moet echter geduld hebben en ervoor zorgen dat de zaden niet te nat worden en gaan schimmelen. Zaaien onder glas, in een kweektent of in een propagator zorgt ervoor dat de zaden niet wegspoelen of beschimmelen als het veel regent. De zon zal er ook voor zorgen dat het wat sneller opwarmt. We hebben het nu gehad over zaden die ontkiemen als het koud is geweest. Hoe zit het met zaden die warmte nodig hebben?

zaad starter warmte mat
Warmtemat voor planten

Dus waarom zou je een Heatmat gebruiken?

Op de pakjes zaden staat aangegeven hoe lang het duurt voor ze ontkiemen. Bietenzaden, bijvoorbeeld, ontkiemen bij 7 graden Celsius. Ontkieming duurt tussen de 4 en 10 dagen. Dat is nogal een verschil! Onder koude omstandigheden, vanaf 7 graden Celsius, zal je tot ongeveer dag 10 moeten wachten om zaailingen te zien opkomen. Als we de zaden ontkiemen met behulp van wat warmte, bijvoorbeeld in de kas met een warmtemat, dan zal je al na 4 dagen zaailingen zien opkomen! Bijna een week sneller dan wanneer je ze bij lagere temperaturen laat ontkiemen. Bovendien zal de kieming van zaden ook lager zijn, en de kans dat de zaden gaan schimmelen in de zaaibakjes zal ook lager zijn. Als we nu kijken naar planten die echt warmte nodig hebben, zoals tomaten, paprika's of bepaalde bloemzaden zoals zinnia's, zullen we zien dat je warmte moet toevoegen om überhaupt kiemkracht te hebben.

Stel, we gaan in maart of april tomaten zaaien in de kas. We moeten vroeg beginnen met voorzaaien omdat de plantjes een lange tijd nodig zullen hebben. Ons klimaat in Nederland betekent dat we een relatief korte zomer hebben, dus moeten we ze voorzaaien. We zaaien de zaden in de kas of in een klein bakje met een deksel. In februari of maart is het buiten nog erg koud en geen enkel tomatenzaadje zal denken dat de omstandigheden gunstig zijn voor ontkieming. Als we nu een verwarmingsmat gebruiken, stijgt de temperatuur van de zaai- en stekgrond tot ongeveer 20 graden. Bovendien zal de warmte van de mat ze ook beschermen tegen lage temperaturen 's nachts. Dus naast het feit dat door het gebruik van een warmtemat je de kiemtijd van bepaalde zaden aanzienlijk kan worden versneld en het percentage ontkiemde zaden hoger zal zijn, kan het voor sommige zaden ook van essentieel belang zijn. Planten die van nature niet geschikt zijn voor ons relatief koude klimaat met korte zomers kunnen worden ontkiemd en gekweekt in een kas, in een kleine kweekbak of in een plastic kweektent met de hulp van wat extra warmte.

40 Cell zaaitray rode biet
zaad starter warmte mat

Conclusie

Bij het ontkiemen van zaden is het goed om te weten wat de juiste temperaturen zijn voor ontkieming. Veel zaden ontkiemen het beste rond de 20 graden celcius. Voor een volledige lijst van de laagste, gemiddelde en beste ontkiemtemperaturen kun je terecht op onze blog over kweektemperaturen. Het gebruik van een warmtemat kan de ontkiemingssnelheid aanzienlijk verbeteren en ook helpen bij het ontkiemen van zaden die warmte nodig hebben om te beginnen. Het is ook geweldig om een warme omgeving te creëren voor planten die niet inheems zijn in jouw gebied en meestal worden gekweekt in warme klimaten. Wij zullen zelf heatmats blijven gebruiken om het proces te versnellen en ons kweekseizoen te verlengen.

Onze favoriete Heatmat

Banner advertentie

Vraag je je af wat je hierna moet lezen?

Hoe gebruik je een zaaitray?

Je kweekt graag je eigen planten en hebt waarschijnlijk een moestuin. Je ziet op social media andere tuiniers...

Voor jou...

Hoe gebruik je een zaaitray?

Voorzaaien in zaaitrays heeft veel voordelen. In deze blog laten we zien hoe je een kweektray gebruikt, leggen we de voordelen uit en geven we 3 tips voor een succesvolle ontkieming.

Tuinbonen - Alles wat je moet weten

Tuinbonen - Alles wat je moet weten

Tuinbonen zijn makkelijk en leuk om te kweken en heerlijk in combinatie met wat roergebakken spek. Maar hoe kweek je succesvol tuinbonen en wat zijn de tips & tricks voor een geweldige oogst? Laten we eens kijken hoe je tuinbonen zaait, kweekt, beschermt en oogst.

Hoe je zaaitrays schoonmaken voor het opbergen

Hoe je zaaitrays schoonmaken voor het opbergen

Je hebt net al je plantjes uitgeplant en het is tijd om je zaaibakje weer op te bergen. Maar wat is de beste manier om je zaaibakje schoon te maken en moet je zeep of iets dergelijks gebruiken? Vandaag gaan we kijken hoe je je zaaibakje het beste kunt schoonmaken en wat de beste plaats is om ze te bewaren!

0 Reacties

Geef een reactie